I hård konkurrens mot sex stycken motståndare blev det tillslut David Petersson från Rockneby i Kalmar län,som fick lyfta bucklan den avslutande dagen på Yrkes-SM i Uppsala. Grenen var Flygteknik och David Petersson har nu kvalificerat sig till WorldSkills nästa år.

På andra plats kom Maritza Erlandsson från Södra Sandby och trea Levis Skagerström Vestrin från Vingåker.

I dagarna tre har de sju tävlingsdeltagarna tävlat i moment som: reparation av plåtskada på flygplanskropp, tillsyn av helikopter och reparation av elsystem m fl. Där blev Davids noggrannhet och systematiska arbetssätt så framgångsrikt att han numera stolt kan presentera sig som Svensk Mästare i Flygteknik 2018.

Genomgående hög nivå på de tävlande

Det stod också klart efter tävlingen att samtliga deltagare hållit en enorm hög nivå på såväl kunnande som utförande och att det var små detaljer som avgjorde utgången på tävlingen. Gemensamt för alla sju tävlingsdeltagare är att de arbetar med flygteknik till vardags. I David Peterssons fall är det helikoptrar som gäller:

- Jag lagar och underhåller helikoptrar så att de är säkra och kan flyga. Min arbetsgivare är Jämtlandsflyg i Östersund men jag är ursprungligen från Kalmar och studerade till helikoptertekniker i Linköping. Först till flygmekaniker på Anders Ljungstedts gymnasium och sedan till tekniker på Aviation Technical Training.

Vad var det som gjorde att du valde den här yrkesinriktningen?

Intresset fanns där redan när jag var liten. Min pappa har alltid hållit på och skruvat och hans pappa innan det. Jag och mina två bröder höll ofta på och mekade med båtar eller mopeder när vi var små. Pappa var guldsmed så där fick jag prova på det riktigt finmekaniska "pillet" också. I slutet på årskurs åtta hade jag praktik hos en flygtekniker på Kalmar flygplats och när jag tyckte att det var ett spännande jobb så rekommenderade han mig att söka till gymnasieskolan i Linköping. På den vägen är det…

Nu bär det av österut och WorldSkills i Kazan, Ryssland

I och med vinsten på Yrkes-SM är David nu kvalificerad till WorldSkills (Yrkes-VM). Den 22 augusti 2019 går startskottet i ryska Kazan och då blir det internationellt motstånd för David som inte riktigt hunnit tänka på förberedelserna ännu:

- Det ska bli så häftigt! Jag har lite svårt att greppa det så här kort inpå Yrkes-SM men det gäller att jag fortsätter lära mig saker på jobbet. Det kommer bli något sorts upplägg med en coach och stöttning från lärare och så. Jag tror det kommer bli väldigt häftigt att tävla i WorldSkills.